|
|
#1 (permalink) | ||
![]() Üyelik tarihi: 28-09-2007
Ruh Hali:
Üye Numarası: 330
REP Gücü : 122
REP Puanı : 275
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GABN (ALIŞVERİŞTE ALDATMAK)
Alış-verişte aldatmak
|
||
|
|
|
| Bu Mesaj İçin Yandaki Kullanıcı SENEM Üyesine Teşekkür Etti: | SeymeN (04-03-2009) |
|
|
#2 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
c) Vasînin
|
||
|
|
|
| Bu Mesaj İçin Yandaki Kullanıcı SENEM Üyesine Teşekkür Etti: | SeymeN (04-03-2009) |
|
|
#3 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Ebû Hanîfe'ye göre alış-veriş için mutlak vekil kılınan kimse; müvekkilinin malını fâhiş veya yesîr gabnle yahut benzer fiyatıyla; kısaca kendisinin uygun gördüğü bir fiyatla
|
||
|
|
|
|
|
#4 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GABN-İ YESÎR( ALIŞ VERİŞTE HİLE İLE ÇOK KAZANMAK)
Alış-verişte basit bir aldatma anlamında kullanılan bir İslâm hukuku terimi.
|
||
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GADR
GADDARLIK (İHANET)Vefasızlık
|
||
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GAİB BİR ÖLÜ ÜZERİNE CENAZE NAMAZI KILMAK CAİZ MİDİR? Gaib bir ölü üzerine cenaze namazı kılınabilip kılınamayacağı hususunda ihtilaf vardır. Şafii ile Hanbeli mezheblerine göre kılınması caizdir. Çünkü
daha önce İslam'ı kabul eden Habeşistan Kralı Necaşinin vefatını vahiy yoluyla öğrenen Peygamber (sav) müslümanları namazgaha çıkarttı ve onun cenaze namazını kıldırdı. Ancak Farz-ı Kifaye olan cenaze namazı yerine geçmez yani bununla iktifa edilmez. Mutlak cenazenin bulunduğu yerde cenaze namazını kılmak gerekir. Hanefi ile Maliki mezhebine göre gaib ölü üzerine cenaze namazı kılınmaz
|
||
|
|
|
|
|
#7 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GALLE (ARAZİLERDEN ELDE EDİLEN MAHSÜL GELİRLERİ)
Arazilerden elde edilen mahsul ve gelirler. Fıkıh ıstılahında galle kelimesi
|
||
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GANİMET
Daru'l-Harb*de yaşayan gayr-i müslim (kâfir)lerle yapılan savaş esnasında veya savaşan iki ordunun karşılaşmaları sırasında gazilerin kuvveti ile düşmandan alınan mal. Ganimet mallarından taşınabilir olanlarına
|
||
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
GANÎMETLERİN TAKSİMİ
Halkına karşı savaş açılan bir ülke
|
||
|
|
|
|
|
#10 (permalink) | ||
Ruh Hali:
REP Seviyesi :
![]() ![]() ![]() |
Bizzat harbe katılanlar hisse aldığı gibi bunlara yardım için hazır bulunan erler
savaş sahasında bulundukları halde hastalık ve benzeri özür nedeniyle savaşa katılmamış olanlarla ganimet malları henüz İslâm yurduna getirilmeden evvel vefat eden muhâriplerle cihada yardım eden kadınlara![]() kölelere zimmîlere ganimetten gazilerin paylarından daha az bir miktar verilir. Buna "razh" denilir. Ganimet mallarının taksiminden sonra geriye kalan mal (taksimi mümkün olmayacak) kadar az bir miktar ise veliyyü'l-emr tarafından fakirlere dağıtılır.Ganimet mallarını taksim edene "sahibi mekasım emîri kısmet" denir. Bu memur isterse taksimdeki güçlük nedeniyle ganimet mallarını satar elde ettiği parayı taksim eder.Bu taksim veliyyü'l-emr'in izni olmadıkça yapılamaz. Düşman ülkesi fethedilmediği halde elde edilen ganimetin beşte biri ayrıldıktan sonra geriye kalanı komutan tarafından muhâriplere taksim edilir. Ganimet mallarından az da olsa bir şey çalmak bu mallardan daha taksim edilmeden hıyanet yoluyla birşey almak büyük günahtır. Buna "gulûl" denir. Ganimet toplayanlardan biri ganimet mallarından birşeyi telef etse ödemez; İmam Şâfiî'ye göre ise öder. Muhâriplerin gayr-i müslimlerin yurdunda denizlerinden çıkardıkları balık ve benzeri şeyler ile karada elde ettikleri av hayvanları madenler hazineler ganimet malından sayılır. Muhâriplerin İslâm diyarı ile küfür diyarı arasında bulunan ormanda veliyyü'l-emr'in izniyle kesip İslâm yurduna götürdükleri ağaç ganimet mallarından sayılır; mancınık ve gemi yapımı için kesilenler ise ganimetten sayılmazlar. Ganimet malları İslâm yurduna götürülmeden taksimi yapılmaz. Harp hâlinde de taksimat caiz değildir. Şâfiî Hanbelî Malikî ve Zâhirî müctehidlerine göre bu taksim düşman yurdunda da yapılabilir. Ganimet malları İslâm diyarına hükümetçe taşınması mümkün değil ise![]() onlar vasıtasıyla İslâm yurduna taşınır tekrar hepsi bir yerde toplanır. Esas taksim bundan sonra (ilk taksime göre) yapılır. Muhâripler taksimattan önce ganimet malını satamazlar; yenilip içilecek cinsten olanlardan istifade edebilirler fakat saklayamazlar. Silah elbise at gibi mallardan da geçici olarak istifade edilebilir sonra taksimata tabi tutulur. Taksimattan evvel düşman ülkesinde ölen muhâribin vârislerine ganimetten birşey verilmez. Ancak İslâm yurduna döndükten sonra ve ganimetin taksiminden evvel ölen muhâribin mirasçılarına ganimetten hissesi verilir. İmam Şâfiî ve diğerlerine göre![]() Enfâl suresinin kırk birinci ayetinde de belirtilen Hz. Peygamber'in hissesi O'nun vefatından sonra sözkonusu değildir. Abdulmuttalib oğullarının hisseleri de yoktur. Bu hisseler tamamen devlet hazinesine bırakılır; devlet kanalıyla da fakir yetimler ile diğer miskinler ve parasız kalmış yolculara harcanır. Bu hususta diğer mezhebler değişik görüş iler: sürerler. Veliyyü'1-emr veya komutan lüzum görürse fazla bir pay veya muayyen bir para vermek suretiyle mücâhidleri harbe teşvikte bulunabilir. Buna "tenfil" denir. Savaş esirleri hakkında yapılacak işlem: Savaş neticesinde elde edilen esirler hakkında veliyyü'1-emr serbesttir. Bu esirlerden fiilen savaşa katılanları öldürebilir; köle ve câriye yapabilir; İslâm zimmetinde emân vererek hepsine hürriyetini verebilir; İslâm esirleriyle değiş tokuş yapabilir. Arap müşriklerinin esir erkekleri ise ya İslam'ı kabul ederler ya da öldürülürler. çocuklara mücâhidler arasında geçici olarak taksim edilir düşmanın mağlubiyeti kesinlik kazandıktan sonra ölen muhâribin vârislerine ganimetten hissesi verilir.
|
||
|
|
|
| Bookmarks |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
|
|
| Forum Teknik Bilgileri | Tasarım Bilgileri |
| Amblem ve Forum Şarkısı Turkiye-Forum.Org'a ait olup Tasarımı:SWORDX'e aittir. Alıntı yapmak izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır. |